BiH Zanimljivosti Život

(VIDEO) Istraživači obišli podzemni aerodrom JNA: Ispod zemlje zatekli nešto NEVJEROVATNO

 


Grupa hrvatskih istraživača posetila je ogromni napušteni podzemni vojni aerodrom Željava smešten na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom!


Usput su pronašli i otvorili suvi dnevni obrok koji su jeli vojnici JNA pre 30-ak godina. Što se tačno nalazilo u konzervama koje je dobijao svaki vojnik JNA koji se nalazio na terenu i jesu li preživele taj period pogledajte u snimku.


Željava je inače vojni aerodrom i nekadašnja baza Jugoslovenske narodne armije u blizini Bihaća. Bazu je posedao 117. lovačko-avijacijski puk sa 124. i 125. eskadrilom koji je bio naoružan tada najsavremenijim avionima MiG-21.

Tokom ratnih dešavanja devedesetih ogidna prošlog veka sa Željave je više puta dejstovano. Migovi JNA su avgusta 1991. presreli helikoptere hrvatskog MUP koji su krenuli na intervenciju u Knin, a oktobra iste godine su ispustili bombe na sedište hrvatske vlade Banske dvore.

Za javnost najpoznatiji incident dogodio se kada je pilot Emir Šišić oborio dva helikoptera Ujedinjenih nacija u kojima su se nalazili Italijani i Francuzi.

Objekat je danas totalno devastiran. U neposrednoj blizini aerodroma nalazila se i linija razdvajanja pa je celo područje gusto minirano, a danas je pogodno za ilegalnu migraciju ljudi.

Opština Bihać pokrenula je inicijativu da se pista iskoristi za otvaranje lokalnog aerodroma, ali za sada to pitanje nije pokrenuto sa mrtve tačke.

Website Design Company in BangladeshHigh Risk Solutions Merchant Account Services