BiH Politika Vijesti Život

PREDVIĐANJE I MOGUĆNOST: Bosna i Hercegovina zatvara granice migrantima?

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas nacrt informacije sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice…

„Time se“, kako je pojasnio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, „predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH“.

On je ocijenio da se u okruženju stvara atmosfera da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante da dolaze do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se skoncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

„Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre, da veliki broj tih migranata luta regionom, te očekuje da će migranti u većem broju da krenu prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentrišu prema Sarajevu.

„Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima“, naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

„Ako ne bude korektne saradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice“, poručio je Mektić.

Website Design Company in BangladeshHigh Risk Solutions Merchant Account Services