BiH Politika Vijesti Život

PREDVIĐANJE I MOGUĆNOST: Bosna i Hercegovina zatvara granice migrantima?

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas nacrt informacije sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice…

„Time se“, kako je pojasnio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, „predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH“.

On je ocijenio da se u okruženju stvara atmosfera da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante da dolaze do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se skoncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

„Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre, da veliki broj tih migranata luta regionom, te očekuje da će migranti u većem broju da krenu prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentrišu prema Sarajevu.

„Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima“, naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

„Ako ne bude korektne saradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice“, poručio je Mektić.


BUDITE NAŠ REPORTER / Pošaljite vijest


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove Balkan X PORTALA. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Balkan X portal zadržava pravo da obriše komentare bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji bi mogli biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Copyright (C) Balkan X portal / e-mail: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email
Pratite Balkan X portal in sec