Lifestyle Zanimljivosti Život

Nošenje čarapa u krevetu poboljšava seksualni život, zdravlje i san

Studija koja je urađena na Institutu za neurologiju Holandije 2007. godine, tvrdi se kako ljudi koji spavaju u čarapu brže utonu u san. Teorija je da topla stopala uzrokuju smanjenje temperature tijela tako što širi krvne žile u tijelu, proces koji se zove vazodilatacija. Ovaj proces stvara temperaturu koja naš organizam potiče na spavanje.

Nošenje čarapa također reducira efekte menopauze, a posebno pomaže s toplotnim valunzima jer reguliše temperaturu tijela noću.

Istraživanje je pokazalo i da nošenje čarapa u krevetu smanjuje simptome Raynaudov bolesti. Riječ je o poremećaju cirkulacije u kojem se arterije i kapilari stegnu kao odgovor na stres ili hladnoću. Noge i ruke otupe te postanu skroz bijele ili plave. Ove osobe moraju održavati ekstremitete toplim, a nošenje čarapa u krevetu je jedan od načina.

Ljekari poručuju da ne spavate u uskim čarapama jer bi vam to moglo zaustaviti cirkulaciju i izazvati dodatne probleme.


BUDITE NAŠ REPORTER / Pošaljite vijest


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove Balkan X PORTALA. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Balkan X portal zadržava pravo da obriše komentare bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji bi mogli biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Print Friendly, PDF & Email