Ekonomija Život

ANALIZA: PDV od zemlje do zemlje u regionu i EU

Koliki se PDV plaća u drugim zemljama

U toku su izmjene Zakona o PDV-u u našoj zemlji, a još uvijek je nepoznanica hoće li biti prihvaćene dvije ključne inicijative. Prva -da se smanji stopa na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, i druga koja traži uvođenje sistema plaćanja PDV-a na način da državi plaćaju porez tek kada naplate fakturu koju su izdali kupcu, a ne na kraju svakog mjeseca, kao što je trenutno situacija.

Trenutno je sitacija takva da među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primenjuju jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode bez snižene stope za najosetljivije proizvode.

U nastavku  donosimo tabelarni pregled važećih stopa PDV-a u državama regiona i EU.


BUDITE NAŠ REPORTER / Pošaljite vijest


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove Balkan X PORTALA. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Balkan X portal zadržava pravo da obriše komentare bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji bi mogli biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Print Friendly, PDF & Email